Add




Kerala Public Service Commission

The Kerala Public Service Commission for jobs in Kerala according to the merits of the applicants and the rules of reservation...

KERALA PSC ONE TIME REGISTRATION

Click heare to Log in to your account through Kerala Public Service Commission One Time Regisration Site...

Union Public Service Commission

Click heare to go through Union Public Service Commission for jobs in India government according to the merits of the applicants...

Staff Selection Commission

Welcome to Staff Selection Commission for jobs in India government according to the merits of the applicants...

Bank Jobs

All About Bank Jobs,Upcoming Notifications for jobs in India according to the merits of the applicants Oneline...

CIVIL SERVICES

Click heare to upsc.gov.in for jobs in India government according to the merits of the applicants...

SHORT LISTS

Click heare for Kerala Public Service Commission Short Lists...

Add

Showing posts with label Current affairs. Show all posts
Showing posts with label Current affairs. Show all posts

Ratan Tata Gets Honorary Doctorate From Canada’s York University

Canada’s world-famous York University has conferred an honorary doctor of laws degree on former Tata group chairman Ratan Tata for his quest for innovation and role in promoting corporate social responsibility.
Tata flew into Toronto to receive the honour bestowed on him at the 2014 spring convocation of York University’s Schulich School of Business at the weekend.
A citation read by Professor Dirk Matten said the most inspiring feature of Tata’s life and career has been that he has always gone beyond conventional wisdom, trusting his judgement, and worked very hard to turn his own vision into reality. Matten quoted Tata as saying, “I don’t believe in taking right decisions; I take decisions and then make them right.”
Accepting the honour, Tata told the august gathering, “I just want to tell you how deeply indebted and deeply moved I am to receive this honour that you have bestowed.”
Tata said, “I had no idea that this university and this business school had done the various things … moved beyond the shores of Canada to reflect the internationality of the world we live in today.”
The chairman emeritus of Tata Sons reminded the graduating 500 students about their responsibilities as they step into what he called “a troubled world.”
Tata told the students, “As you go out into the world, many of you will be leaders of countries and or businesses – just remember that there are millions of people who are less fortunate than you are and that hopefully one of the achievements you will make in your life will be making a difference.”
Praising Tata, Dezso J. Horvath, dean of the Schulich School of Business, said Tata embodied core values and principles taught at his business school – a global mindset, an unbending commitment to excellence, a spirit of innovation and an ingrained belief that business can help improve society.
Turning to the graduating students who come from all parts of the world, the dean said, “If there is an individual you should look to as a role model throughout the course of your business careers, it would have to be today’s honorary degree recipient, Ratan Tata.”
The dean also told the students, “For inspiration, you can look to Ratan Tata, who history will record as one of the great architects of modern India and one of the great global visionaries in business. The values and qualities he demonstrated – a desire to connect with the world, a drive for excellence, a quest for innovation – these are qualities that we at Schulich also aspire to.”
Tata was among the 12 recipients of honorary doctorate from York University.
“Each of these diversely talented and principled leaders is distinguished in his or her field, and all have demonstrated a commitment to higher learning, social justice and service to society that makes them the best possible role models for our graduates,” said York University President and Vice-Chancellor Mamdouh Shoukri.
The audience heard how Tata, during his 20-year tenure as chairman of Tata Sons, turned the group into a global giant by taking its revenue from $5 billion to $100 billion, acquiring Tetley, Jaguar Land Rover and Corus, and creating the world’s smallest car Tata Nano.
A man who has become a global icon of corporate social responsibility now fittingly heads the Sir Dorabji Tata Trust, the Sir Ratan Tata Trust and other smaller trusts which collectively hold 66% shares in the holding company Tata Sons.

Rail Passenger Fares Up 14.2 Percent

The government Friday raised the railway passenger fares by 14.2 percent in all classes and freight charge by 6.5 percent.
The new passenger fare and freight rates will come into effect from June 25, the railway ministry said in a release.
The ministry said the revision of rates was done as part of interim budget presented by the previous government, but was not implemented because of the elections.
The release said the annual expenditure of the ministry could not be met unless the revised rates as finalized by previous government is implemented.
Railway Minister D.V. Sadananda Gowda  said the former Congress-led government was to blame for the hike in railway fares, and questioned the opposition criticism of the government now.
“As far as railway is concerned, the whole country – whether BJP or Congress – felt there should be certain reforms. Today, all those who are opposing this hike were all partners with UPA during the presentation of the budget (when UPA raised railway fares). Nobody opened their mouths at that time… now everyone is shouting… why are they politicising the railways?” Gowda asked.
He blamed the hike on the previous Congress-led United Progressive Alliance government.
“There was an exercise by my predecessor to tackle losses… and it was not implemented… How can they now say this (BJP) government is doing something wrong?” Gowda said.
“They had consulted the then prime minister (Manmohan Singh). I have documents where the prime minister has said from May 1, it (rail fare hike) should come into effect,” Gowda said in the interview.
Asked about his earlier criticism of previous railway ministers on rail fare hike when the BJP was in opposition, Gowda said: “I haven’t criticised him personally, I was in the state, as opposition leader.”

Hindi poet Kedar Nath Singh selected for Jnanpith Award 2013

Hindi poet Kedarnath Singh was chosen for the prestigious Jnanpith award for 2013.  He is the 10th Hindi writer to receive the honour and is the 49th recipient of Jnanpith award.
Kedarnath  was born in 1934 in Chakiya village of Balia district of Uttar Pradesh and he completed his MA and PhD from Banaras Hindu University in 1956 and 1964.  his .
He became famous with a book entitled teesra saptak edited by Sachchidananda Hirananda Vatsyayan whose pen name was Agyeya.  He has been a professor and Head of Department of Hindi department of Jawaharlal Nehru University (Delhi).


Global Economy Prize For India’s Biotech Queen

India’s biotechnology queen and Biocon chairperson Kiran Mazumdar-Shaw has been awarded the coveted Global Economy Prize for business by the Kiel Institute in Germany during its centenary celebrations.
“Mazumdar-Shaw is the first Indian woman and fourth Indian to be conferred this prize,” the Bangalore-based biotech company said in a statement here Monday.
The German institute is an international centre for research in global economic affairs, economic policy consulting and economic education.
“The award, set up in 2005, is bestowed on pioneers finding solutions to global economic problems by influencing and implementing economic or trade systems based on individual initiative,” the statement said.
The annual prize is awarded to three individuals – a high-ranking policy maker, a renowned economist and an outstanding entrepreneur.
After receiving the prize at Kiel Sunday, Shaw said: “I am honoured to receive this prestigious award and consider it a privilege to be in the company of great economists, world leaders and entrepreneurs.”
Liberia President Ellen Johnson-Sirleaf and University of Chicago professor Richard H. Thaler were the other two who were conferred the honour along with Shaw for 2014.
Nobel laureate Amartya Sen, Kalyani group chairman Baba N. Kalyani and Bharti group chairman Bharti Mittal are three Indians who received the prize in the past.
Shaw pioneered biotechnology in India and started Biocon as a novel enzymes company, which evolved into the country’s largest biopharmaceutical enterprise committed to affordable innovation.
With the largest scientific talent pool, the company is engaged in research to develop novel and differentiated biopharmaceuticals aimed at reducing the cost of treatment for cancer, diabetes and autoimmune disorders for patients worldwide.

NASA built World’s most powerful telescope to track alien’s life

NASA built World’s most powerful telescope to track alien’s life


National Aeronautics and Space Administration’s (NASA) plan to build Advanced Technology Large Aperture Space Telescope (ATLAST) in Portsmouth. It will be the World’s most powerful and largest telescope once it is built.
The telescope can analyze the environment of other planets and able to track the existence of aliens life. The telescope will track the species for about 30 light years away.
The telescope will be prepared and set up in space itself, because the telescope very  large in size  it is not possible to send the telescope to space from the earth  via rocket.
For the setting up the telescope, NASA will send a group of astronauts to space via Orion rocket.


Features of the ATLAST telescope 
•    The telescope will be about four times larger than the existing 44 feet- Hubble Space Telescope.
•    The mirror inside the telescope will have a diameter of around 52 feet, which will be the largest mirror ever created by any man on Earth.
•    The telescope will be located at a distance of 10 lakh miles.
•    Telescope to be ready by 2030

Current Affairs December 2013

1. The unmanned Lunar exploration mission successfully launched by China on 2nd December 2013 . It consists of a Lunar rover called the Yutu or Jade Rabbit?
Answer: Chang’e-3


2. Which Indian won the women’s singles title in the Macau Open Badminton Grand PrixGold Badminton Tournament?
Answer: P.V Sindhu


3. The National Tiger Conservation Authority has notified Nagzira as the fifth tiger reserve in the state of .........?
Answer: Maharashtra


4. Who becomes the first Indian scientist elected to Chinese Academy of Science?
Answer: Prof CNR Rao


5. Who is appointed as new chief of National Security Guard (NSG)?
Answer: Mr. Jayanta Narayan Chaudhary


6. Who is sworn in as the new Chief Minister of Delhi?
Answer: Arvind Kejriwal


7. Who has been appointed as the new Governor of Manipur?
Answer: Mr. Vinod Kumar Duggal


8. Who is sworn in as German Chancellor for 3rd time?
Answer: Angela Merkel


9. Name the autobiography of Mary Kom that unveiled recently?
Answer: Unbreakable


10. Human Rights Day was observed on:
Answer: December 10


11. Who won the UN Human Rights Prize 2013?
Answer: Malala Yousafzai


12. Who has been crowned Miss Earth 2013?
Answer: Alyz Henrich (Venezuela)


13. Which nation will host the Under-17 FIFA World Cup 2017?
Answer: India


14. International Anti Corruption Day was observed on:
Answer: December 9


15. The official match ball of FIFA World Cup 2014 has been named?
Answer: Brazuca



16. The former President of South Africa and anti-apartheid leader who passed away recently?
Answer: Nelson Mandela


17. International Civil Aviation Day was observed on:
Answer: December 7


18. Ahmet Uzumcu has been reappointed as the Director General of which international organization?
Answer: Organization for the prohibition of Chemical Weapons (OPCW)


19. Who is to succeed Deepak Sandhu as the Chief Information Commissioner (CIC) of India?
Answer: Sushma Singh


20. International Volunteer Day was observed on:
Answer: December 5


21. In which state is the Hornbill Festival held every year in the first week of December?
Answer: Nagaland


22. Who has been named UNICEF’s brand ambassador for South Asia?
Answer: Sachin Tendulkar


23. Constitution Day was observed in India on:
Answer: November 26.


24. Xavier Bettel was sworn in as the President of which country?
Answer: Luxembourg


25. How many districts will be there in the proposed state of Telangana?
Answer: Ten


26. The two new parcel service’s launched by the Department of Posts are named ......... and .........?
Answer: Express Parcel and Business Parcel


27. FIFA has raised the prize money for the winners of the 2014 World Cup to ......... US Dollars?
Answer: 35 Million


28. Which state has emerged champions in the 29th Junior National Athletics Championship held in Bangalore?
Answer: Kerala

Current Affairs july 2013 {DAYS & DATES}


1) ‘ World Population Day ‘ is observed on —- ?
Ans:- July 11

Current Affairs july 2013 {COMMITTEES IN NEWS}


 1) Who is the head of the committee constiuted by the government of India to take a suggessions regarding limit of FDI’s in different sectors?
Ans:- Arvind Mayaram

Current Affairs july 2013 { BOOKS IN NEWS}


 1) In which country on 22 July 2013 a strong earthquake with measuring 6.6 on Richter scale , killed at least more than 50 people and injured 296 ?
Ans:- China

Current Affairs july 2013 { ABBREVIATIONS IN NEWS}


1) What is the full form of ’DGCA’ ?
Ans:-  Directorate General of Civil Aviation

Current Affairs july 2013 {PLACES IN NEWS}


 1) In which country on 22 July 2013 a strong earthquake with measuring 6.6 on Richter scale , killed at least more than 50 people and injured 296 ?
Ans:- China

Current Affairs july 2013 {PERSONS IN NEWS}




A) APPOINTMENTS
1) Who was appointed as the new Lt. Governor of Puducherry on 1 July 2013?
Ans:-  Virendra Kataria
2) Who was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of IDBI Bank by the Union Govt.?
Ans:- M.S. Raghavan
3) Who was appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of public sector Syndicate Bank?
Ans:- Sudhir Kumar Jain
4) Who took over as Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC) on 1 July 2013?
Ans:-Lieutenant General Anil Chait
5) Who is the Pakistan Chief selector resigned his on 4 July 2013?
Ans:-  Iqbal Qasim
6) Who was appointed as the Coach of the Senior Men’s Hockey team of India, on 10 July 2013?
Ans:- Maharaj Krishan Kaushik
7) Who was announced as the new director of Kalakshetra on 10 July 2013?
Ans:- Priyadarsini Govind
B)RESIGNS
1) Who is the Syria’s rebel interim prime minister has announced his resignation , nearly four months after his appointment and having failed to form a government on 8 July 2013 ? Ans:- Ghassan Hitto
C) DEATHS
1) Douglas Engelbart, who passed away on 2 July 2013, was associated with invention of which part of the PC?
Ans:- Mouse
2) Name the acknowledged food scientist and the former Director of the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) who died on 9 July 2013 ?
Ans:- H.A.B. Parpia
3) One of India’s senior-most ophthalmologists, who performed the first corneal transplant operation in Northern India, passed away on 12 July 2013. Who was he?
Ans:-  Dr. Dhanwant Singh Grewal
4) Italian businessman Ottavio Quattrocchi, who passed away in Milan on 13 July 2013, was main accused in which scam?
Ans:- Bofors scam
D) VISITORS
1) In which country India’s External Affairs Minister, Salman Khurshid, visited on 9th July 2013 ?
Ans:- Nepal
2) Who is the US Vice President visited India from 22 – 25 July 2013 ?
Ans:- Joe Biden
E) MISCELLANEOUS
 1) Name the Egypt’s first democratically elected President who was on 3 July 2013 ousted from his office in a military coup?
Ans:-  Mohamed Morsi
2) Wikileaks founder Julian Assange launched his political party on 25 July 2013 in Australia to contest the general elections later this year. What is the name of this party?
Ans:-  Wikileaks Party
3) What name was announced for the newborn son of the Duke and Duchess of Cambridge Prince William and Kate Middleton)?
Ans:-  George Alexander Louis

Current Affairs july 2013 {SCIENCE & TECHNOLOGY}


1) Which university scientists recently created a 3D-printed ‘bionic’ ear?
Ans:-Princeton University
2) Who is the Indian-origin student in Australia recently developed a smartphone application which helps in detecting the breast cancer early ?
Ans:- Sanjay Sreekumar
3) Which country on 17 July 2013  launched Joint US-German space project ?
Ans:- New Zealand
4) Which country palaeontologists recently discovered the fossil of a previously unknown dinosaur, a bizarre horned beast that roamed on an island continent 76 million years ago ?
Ans:- U.S
5) What is the name of the new virus found by the French Scientists in the river water of Australia and Chile?
Ans:-”Pandoraviruses”
7) What is the name of India’s newest weather satellite, which was successfully placed in an elliptical orbit on 26 July 2013 after being launched from Kourou, French Guiana?
Ans:-  INSAT-3D

Current Affairs july 2013 {ECONOMY}


1) The Telecom Commission of India on 2 July 2013 approved the enhancement of the Foreign Direct Investment (FDI) limit in the telecom sector from 74 percent to
……………..percent.
Ans:- 100 %
2) State Bank of India, in month of July 2013 launched a card which will enable the holder to receive the remittance directly on the card. What is the name of the card?
Ans:- State Bank Xpress Money Card
3) Reserve Bank of India (RBI) on 15 July 2013 imposed fines of around 49.5 crore on 22 private and public sector banks. Why RBI has taken such an action?
Ans:-For violatingKYC/anti-money laundering norms
4) IT Company Satyam on 15 July 2013 formally merged with which company?
Ans:- Tech Mahindra
5) Name the Asian country which on 19 July 2013 lifted control on banks allowing them to set their own lending rates, a move to arrest slowdown and spur growth as well as to liberalise the economy?
Ans:- China
6) As per the latest data by World Federation of Exchanges, which stock exchange in India has regained its position as the world’s largest bourse in terms of volume in equity trade in June 2013?
Ans:- National Stock Exchange (NSE)
7) All public sector banks have been asked to set up ATMs in all branches to enable customers in rural pockets to do banking round-the-clock. What is the deadline for setting-up branch-ATMs for these banks?
Ans:-  March 2014

Current Affairs july 2013 {SPORTS & GAMES}


1) Recently who became the youngest boxer from the country to clinch a gold medal at the Asian Boxing Championships held at Amman in Jordan ?
Ans:- Shiva Thapa
2) Which golfer on 14 July 2013 won the Scottish Open title?
Ans:- American golfer Phil Mickelson
3) Which country on 11 July 2013 won the West Indies Tri-Nation Series 2013 final after defeated Sri Lanka ?
Ans:- India
4) Which country boxers won nine medals in international boxing tournament held in Kikinda, Serbia ?
Ans:- India
5) Who won Swedish Open title in the final of the Swedish Open at Bastad in Sweden on 21 July 2013 ?
Ans:- Serena Williams
6) Who won the Hungarian F1 Grand Prix on 28 July 2013?
Ans:-  Lewis Hamilton

Current Affairs july 2013 {AWARDS & HONOURS}


1) Who got the Best Actor award at 14th IIFA (International Indian Film Academy) awards 2013 held in Macau on 6th July 2013?
Ans:- Ranbir Kapoor
2) Who is the India’s first high commissioner in Britain, was honoured with a ‘Blue Plaque’ on 17 July 2013?
Ans:- VK Krishna Menon
3) On 17 July 2013 the British firm Real VNC was presented MacRobert Award by the Princess Royal for ——— ?
Ans:- Engineering Innovation
4) Which two journalists were awarded Ramnath Goenka “Journalist of the Year” award for print and broadcast categories respectively on 23 July 2013?
Ans:- Josy Joseph and Ravish Kumar
5) Habiba Sarabi, Afghanistan’s first and only female governor, was one among three recipients of the prestigious Ramon Magsaysay Award for 2013. She is the governor of which province of Afghanistan?
Ans:- Bamyan

Current Affairs july 2013 {CONFERENCES}


1) The G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting was held on 19-20 July 2013 in ——– ?
Ans:- Moscow,Russia

Current Affairs july 2013 {STATES}


1) Which state launched a state-wide ‘ Hausla ‘ family health campaign on 15 July 2013 ?
Ans:- Uttar Pradesh
2) Which state government gave its nod for tapping unfermented sap or neera from the coconut all over the state ?
Ans:- Kerala
3) Supreme Court of India on 16 July 2013 upheld a Bombay High Court verdict which quashed the state government’s order to ban dance bars in Maharashtra. In which year dance bars were banned in Maharashtra?
Ans :-  2004
4) Which state government on 17 July 2013 has decided to issue concession passes to incoming vehicles for the districts of Maharashtra and Karnataka ?
Ans:- Goa
5) Which state on 19 July 2013 announced a ban extension on nicotine-laced gutkha and paan masala ?
Ans:- Maharashtra
6) Ministry of Environment and Forests on 19 July 2013 gave green clearance for an international airport in which district of Kerala?
Ans:- Kannur

Current Affairs july 2013 {NATIONAL}


1) Union government on 11 July 2013 approved a proposal to replace DGCA with a new aviation regulator with full operational and financial autonomy. What would be the name of new regulator?
Ans:- Civil Aviation Authority (CAA)
2) Union government on 17 July 2013 approved a proposal to amend ——— Act for providing more powers to the market regulator SEBI to crack down on Ponzi schemes?
Ans:- SEBI Act
3) On 18 July 2013 the Supreme Court  rejected the one-nation-one-test proposal for medical admissions.What was the name of this all-India medical entrance test?
Ans:-  National Eligibility Entrance Test – NEET
4) By which name will the Bengaluru International Airport be known after it was approved by the Union Cabinet on 17 July 2013?
Ans:- Kempegowda International Airport
5) Supreme Court of India on 17 July 2013 refused to reduce the age of juvenile from 18 to ——–  years and dismissed a plea that minors involved in heinous crimes should not be protected under the law.
Ans:- 16
6) Name the National Tobacco Control Campaign launched recently by Ministry of Health & Family Welfare, Government of India?
Ans:- Tears You Apart

Current Affairs july 2013 { INDIA & WORLD }



1) On 11 July 2013 India-Vietnam 15th  Joint Commission Meeting was held in ——– ?
Ans:- New Delhi
2)  India recently overtook the United States to become the top buyer of crude oil from a prominent African crude producing country. Which country is this?
Ans:- Nigeria
3) Which country on 15 July 2013 agreed to take payments for oil it sells to India entirely in rupees ?
Ans:- Iran
4) What is India’s global rank in term of number of internet users?
Ans:-  Third
5) Which country and India signed an solar power plant agreement on 22 July 2013 ?
Ans:- Nigeria