Add




Kerala Public Service Commission

The Kerala Public Service Commission for jobs in Kerala according to the merits of the applicants and the rules of reservation...

KERALA PSC ONE TIME REGISTRATION

Click heare to Log in to your account through Kerala Public Service Commission One Time Regisration Site...

Union Public Service Commission

Click heare to go through Union Public Service Commission for jobs in India government according to the merits of the applicants...

Staff Selection Commission

Welcome to Staff Selection Commission for jobs in India government according to the merits of the applicants...

Bank Jobs

All About Bank Jobs,Upcoming Notifications for jobs in India according to the merits of the applicants Oneline...

CIVIL SERVICES

Click heare to upsc.gov.in for jobs in India government according to the merits of the applicants...

SHORT LISTS

Click heare for Kerala Public Service Commission Short Lists...

Add

Showing posts with label Laboratory Technical Assistant. Show all posts
Showing posts with label Laboratory Technical Assistant. Show all posts

Laboratory Technical Assistant Solved Questions


















1. The ‘Aikya Kerala’ convention was held at Trichur in 1947 under the Presidentship of:
Answer :- K.Kelappan

2. Gandhiji held the first Satyagraha in India at Champaran which belongs to the state of:
Answer :- Bihar

3. Who was the author of ‘Treatment of Thiyyas in Travancore’?
Answer :- Dr.Palppu

4. ‘Hindustan Republican Army’ was established by:
Answer :- Sachin Sanyal

5. ‘Kallada Hydro Electric Project’ belongs to which district?
Answer :- Kollam

6. The age of Moderate in Indian Freedom struggle was:
Answer :- 1885-1905

7. ‘Swaraj’ as goal of Congress was declared in 1905 at which congress session?
Answer :- Banaras

8. Why did Gandhiji start satyagraha in 1919?
Answer :- To protest against Rowlatt Act

9. The British Officer Rand was killed by:
Answer :- Chepekar Brothers

10. Who was lathi charges while protesting against Simon Commission and died later?
Answer :- Lala Lajpat Rai

11. The World Health Day is celebrated on:
Answer :- April 7th

12. The founder of modern nursing:
Answer :- Florence Nightingale

13. Night blindness is caused by the deficiency of:
Answer :- Vitamin A

14. Tuberculosis is caused by:
Answer :- Mycobacterium tuberculosis

15. Infection transmitted between individuals infected with different pathogenic organisms is:
Answer :- Cross Infection

16. The urine specific gravity is:
Answer :- 1.016 to 1.025

17. Abnormal increase in the volume of urine is termed as:
Answer :- Polyuria

18. The inflammation of middle ear is termed as:
Answer :- Otitis media

19. The term used to denote loss of appetite is:
Answer :- Anorexia

20. The concentration of dettol used to disinfect thermometer is:
Answer :- 1:40

21. The microscope is invented by:
Answer :- Antony Van Leeuwenhoek

22. The smallest unit of an element is:
Answer :- Atom

23. The pH value of blood is:
Answer :- 7.35 to 7.45

24. The pacemaker of the heart:
Answer :- SA node

25. The cardiac output in a healthy adult at rest:
Answer :- 5 liters

26. The largest organ in our body is:
Answer :- Skin

27. The smallest unit of the body is:
Answer :- Cell

28. The solution used to detect sugar in the urine is:
Answer :- Benedict’s reagent

29. The hormone responsible for the secondary sex characteristics in females is:
Answer :- Estrogen

30. The largest artery in human body:
Answer :- Aorta

31. One ml contains:
Answer :- 15 drops

32. The international Nurses day is celebrated on:
Answer :- May 12th

33. The pigment responsible for skin colour:
Answer :- Melanin

34. Inflammation of the tongue is termed as:
Answer :- Glossitis

35. Body building foods are:
Answer :- Proteins

36. The most effective method of disinfection:
Answer :- Autoclaving

37. Tire cheapest source of Vitamin A:
Answer :- Green leafy vegetables

38. A sudden severe attack of shivering in which the body temperature rises rapidly to a stage of hyper pyrexia:
Answer :- Rigor

39. The number of pulse beats in a minute:
Answer :- Rate

40. Increased reparatory rate over 24 breaths per minute:
Answer :- Tachypnoea

41. The lack of Oxygen in the tissues:
Answer :- Anoxia

42. The instrument used to measure blood pressure is:
Answer :- Sphygmomanometer

43. Total cessation of breathing is termed as:
Answer :- Apnoea

44. The largest gland in the body:
Answer :- Liver

45. Infancy is a period from:
Answer :- 0-1 year

46. Cessation of measurement is termed as:
Answer :- Menopause

47. How many calories will be obtained from one gram fat?
Answer :- 9 Calories

48. The method of transfer of heat directly through a substance from hot part to the cold part, from one molecule to the other:
Answer :- Conduction

49. The formula to convert Fahrenheit scale to Celsius scale:
Answer :- C=(F-32)*5/9

50. A sudden return to normal temperature from a very high temperature within a few hours or days:
Answer :- Crisis