Pages

Questions and Answers for preparing Kerala PSC LDC Current Affairs

1. Which Baltic nation has been given permission by the European Union for adopting Euro as its currency?
Answer: Latvia. The country will replace its currency the lat, with the euro on 1 January 2014.


2. The Indian Grandmaster who won the Commonwealth Chess Championship?
Answer: Abhijeet Gupta


3. Who was sworn in as the Chief Minister of Jharkhand?
Answer: Hemant Soren


4. Who is selected for the Tagore Award for Cultural Harmony 2013?
Answer: Zubin Mehta


5. Who is appointed as the new coach of the Indian’s Men’s Hockey Team?
Answer: Maharaj Krishan Kaushik


6. Jeane Claude Juncker, who resigned recently, was the Prime Minister of …………….?
Answer: Luxembourg


7. The Swiss made solar powered air craft which has been in the news for completing a successful trip across the United States?
Answer: Solar Impulse


8. World Population Day was observed on ………….?
Answer: July 11


9. The Typhoon that caused widespread damage in Taiwan and East China in July, was named …………?
Answer: Soulik


10. Where will be the cartoon museum set up by Kerala Lalitakala Academy in honour of cartoonist R. Sankar inaugurated?
Answer: Kayamkulam


11. The recently released book ‘An uncertain Glory: India and its Contradictions’ is jointly written by ………. and ………… ?
Answer: Amartya Sen and Jean Dreze


12. What is the name given to the largest virus ever seen on the earth, recently discovered by scientists?
Answer: Pandoravirus


13. Which Indian tennis pair clinched their first ever ATP tournament by winning the doubles title in the 2013 Claro Open, held in Bogota, Colombia?
Answer: Purav Raja and Diviji Sharan


14. Pi Approximation Day was celebrated worldwide on ………..?
Answer: 22 July
The Mathematical symbol ‘Pi’ represents the mathematical equivalent 22/7, which is similar to the date 22nd July.


15. Nelson Mandela International Day was observed on …………..?
Answer: July 18


16. Which Indian won Gold in the Archery World Cup Stage 3 in Medellin, Colombia?
Answer: Deepika Kumari


17. Which central Government agency has collaborated with the Tata Motors in developing India’s first Hydrogen powered bus?
Answer: ISRO


18. The political party launched by Julian Assange to contest in the Australian elections this year?
Answer: WikiLeaks Party


19. Which Afghan woman won the 2013 Magsaysay Award?
Answer: Habiba Sarabi. She is the first and only woman governor in Afghansitan.


20. Who has been elected as the new President of Pakistan?
Answer: Mamnoon Hussain



21. Who has been selected for the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2013?
Answer: Amjad Ali Khan


22. The Government of India has announced the setting up of a new Marine Training Academy at:
Answer: Tuticorin


23. The advanced weather satellite recently launched by the Indian Space Research Organisation?
Answer: INSAT-3D


24. Who is the first woman to be appointed as the Managing Director of the State Bank of India?
Answer: Arundhati Bhattacharya


25. The mobile healthcare system launched by the Ministry of Health and Family Welfare-India to vaccinate children at their doorsteps is called …………….?
Answer: National Teeka Express


26. The ICC World Cup 2015 will be jointly hosted by ………….. and ……………..?
Answer: Australia and New Zealand


27. Who has been named as the President of the Indian Hockey Federation?
Answer: K.D Singh


28. Who has sworn in as the President of Iran, succeeding Mahmoud Ahmadi Nejad?
Answer: Hassan Rouhani


29. Who has been re-elected as the President of Zimbabwe?
Answer: Robert Mugabe


30. Rajeev Rishi has been appointed as the Chairman and Managing Director of which Bank?
Answer: Central Bank of India


31. Who has been appointed as the new chief of the National Investigation Agency(NIA)?
Answer: Sharad Kumar


32. Who has been selected for this year’s Lokmanya Tilak Award?
Answer: E. Sreedharan


33. Which Indian won Gold in the 2013 World Games held in Cali, Colombia?
Answer: Aditya Mehta


34. India’s recently test fired indigenously developed multi-barrel rocket launcher?
Answer: Pinaka


35. The all-women bank to be set up by the Government of India is named ………….?
Answer: Bhartiya Mahila Bank


36. In which state is the nation’s first cyber forensic laboratory set up?
Answer: Tripura


37. The Indian shuttler who won bronze in the World Badminton Championships held in Guangzhou, China?
Answer: P.V Sindhu


38. ......... has become the first state to disburse salary to Government employees through Aadhar linked Bank accounts?
Answer: Maharashtra


39. Who won the men’s 100 metre sprint title at the IAAF World Athletic Championship held in Moscow?
Answer: Usain Bolt


40. Ibrahim Boubacar Keita has been elected as the new President of .........?
Answer: Mali


41. The Indian player who won the International Tennis Federation (ITF) women’s tennis tournament held in Sharm El Sheikh, Egypt?
Answer: Sowjanya Bavisetti


42. What is the name of India’s first indigenously built aircraft carrier, recently unveiled at Kochi?
Answer: INS Vikrant


43. Which American daily newspaper has been bought by Jeff Bezos, the founder of Amazon.com?
Answer: The Washington Post


44. Who won this year’s PGA (Professional Golfers Association) championship held in New York?
Answer: Jason Dufner


45. Who is appointed as the new Governor of the Reserve Bank of India?
Answer: Raghuram Govinda Rajan


46. The winner of the 100 metres women’s race in the World Athletic Championships?
Answer: Shelly Ann Fraser Pryce


47. The world record holder from Russia, who won the women’s pole vault title in theWorld Athletic Championship?
Answer: Yelena Isinbayeva


48. ........ will be India’s 29th State?
Answer: Telangana


49. India’s first DNA Forensic Laboratory established in:
Answer: Gurgaon


50. Who won the prestigious International Children’s Peace Prize 2013?
Answer: Malala Yousafzai


51. Who received the prestigious Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?
Answer: Brigalia Bam


52. Which country Won Bronze Medal at Junior Women Hockey World Cup?
Answer: India


53. Who won the Rogers Cup Tennis Tournament Women’s singles title?
Answer: Serena Williams (U.S)


54. Who won the Rogers Cup Tennis Tournament Men’s Singles title?
Answer: Rafael Nadal (Spain)


55. Who is the author of the book ‘My Journey: Transforming Dreams into Actions’ that released recently?
Answer: Dr. APJ Abdul Kalam

No comments:

Post a Comment