Pages

Model Question and Answers for Preparing Kerala PSC

 Chemical Co-ordination in Animals

1)      Which Gland is commonly known as Biological clock?
Answer: Pineal gland

2)      Hormone produced more in darkness?
Answer: Melatonin

3)      Gland like pink leaf?
Answer: Pancreas

4)      The gland that secretes both an Enzyme and a hormone?
Answer: Pancreas

5)      The gland which has both endocrine and exocrine function?
Answer: Pancreas

6)      The Endocrine part of the pancreas is known as:
Answer: Islets of langerhans

7)      Alpha cells of Islets secrete?
Answer: Glucogen

8)      Beta cells of Islets secrete?
Answer: Insulin

9)      Hormone which controls the level of sugar in the body?
Answer: Insulin

10)  Deficiency of Insulin leads to excess sugar in the blood known as?
Answer: Diabetes mellitus

11)  Birth hormone?
Answer: Oxytoxin

12)  Milk ejection hormone?
Answer: Oxytoxin

13)  Hormone secreted by hypothalamus?
Answer: Vasopressin and Oxytoxin

14)  An Anti Diuretic Hormone (ADH)?
Answer: Vasopressin

15)  Hyposecretion of ADH causes a disorder known as?
Answer: Diabetes insipidus

16)  Hormone promotes the reabsorption of water by kidney tubules?
Answer: Vasopressin

17)  Supra renal gland?
Answer: Adrenal gland

18)  Pyramid shaped yellowish gland situated over the kidney?
Answer: Adrenal glands

19)  Emergency gland?
Answer: Adrenal glands

20)  Emergency Hormone?
Answer: Adrenaline

21)  Hormone raises the rate of heart beat and blood pressure?
Answer: Adrenaline

22)  Antistrees hormone?
Answer: Cortiso

23)  Male sex hormone?
Answer: Androgens

24)  Female sex hormone?
Answer: Oestrogens

25)  Pregnancy hormone?
Answer: Progesterone

Assistant Insurance Medical Officer (Homoeo) Exam Syllabus and Date of Exam.

Kerala PSC Medical Officer Examination October 2013


Post Name: Medical Officer ( Homoeo ) / Assistant Insurance Medical Officer ( Homoeo ).
Category Numbers: 619/2012 or 620/2012 or 630/2012.
Department: Homoeopathy / Insurance Medical Services.

Examination Date: 04/10/2013 Friday 08.00 AM to 09.15 AM.

Exam Syllabus
An Objective Type Test ( OMR Valuation ) based on the qualification prescribed for the post.

Main Topics:

Part I – India-National Movement.
Part II – Kerala-Renaissance and its leaders.
Part III – Questions based on Degree in Homoeopathy.

Maximum Marks: 100 
Exam Duration: 1 hour 15 minutes.
Medium of Questions: English.

Candidates can download the Admission Tickets through their One Time Registration Profile in the Website www.keralapsc.gov.in from 15/09/2013.


Arjuna Award 2013

Ø        Virat Kohli (Cricket)
Ø        Chekrovolu Swuro (Archery)
Ø        Renjith Maheshwary (Athletics)
Ø        P V Sindhu (Badminton)
Ø        Kavita Chahal(Boxing)
Ø        Rupesh Shah (Snooker)
Ø        Gaganjeet Bhullar (Golf)
Ø        Saba Anjum (Hockey)
Ø        Rajkumari Rathore (Shooting)
Ø        Joshna Chinappa(Squash)
Ø        Mouma Das (Table Tennis)
Ø        Neha Rathi (Wrestling)
Ø        Dharmendra Dalal (Wrestling)
Ø        Amit Kumar Saroha (Athletics)


Solved Question paper for Kerala PSC Welfare Officer Grade 2

Solved Previous Question paper of Kerala PSC Welfare Officer Grade 2

1. The total length of the coastline of Kerala?
Answer: 580 kms.

2. Yakshagana is a dance drama from …………...?
Answer: Karnataka

3. ………… Vitamin is also known as Thiamine?
Answer: Vitamin B1

4.Otology is the study of ……………?
Answer: Diseases of the ear

5. Pedology is the study of …………….?
Answer: Soil

6. Article ............... of the Constitution of India forbids the Practice of untouchability in any form?
Answer: 17

7. The main metal used by the Indus Valley people was ……………?
Answer: Copper

8. The Vedic saying ‘war begins in the minds of men’ appears in .............?
Answer: Atharva Veda

9. The Rowlatt Act was passed in ...............?
Answer: 1919

10. The concept of Directive Principles was borrowed from the Constitution of ………..?
Answer: Ireland

11. The minimum age prescribed for the election to the post of the President of India is?
Answer: 35

12. The Panchayat Raj was first introduced in the State of .............?
Answer: Rajasthan

13. Bodh Gaya is situated in?
Answer: Bihar

14. The place known as the Queen of the Nilgiris is ............?
Answer: Ootacamund (Ootty)

15. Decibel is a unit of ..............?
Answer: Sound

16. The first Indian Communication Satellite is known as ................?
Answer: Apple

17. Hortus Malabaricus was written in ............... language?
Answer: Latin

18. World Environment Day is on ..............?
Answer: June 5

19. Human Rights Day is observed on ................?
Answer: December 10

20. In Which year was the Asian Development Bank set up?
Answer: 1966

Basic General Knowledge

  • In 1974 India surprised the world by exploding a "nuclear device" in an underground test in ......... state.
Answer:Rajastan
  • The cheapest transport in India is:
Answer: Water transport
  • Public health and sanitation, under the Indian Constitution fall in ......... list.
Answer: State list
  • The festival kumbhamela is celebrated in:
Answer: Uttar Pradesh
  • Varika Vrika Sahajare ......... these malayalam poetic lines had been written by:
Answer: Amsi Narayana pillai
  • The largest planet is:
Answer: Jupiter
  • Name the capital of Switzerland:
Answer: Berne
  • Who wrote Asian Drama?
Answer: Gunnar Myr Dal

  • Pneumonia affects:
Answer: Lungs
  • Arms and the man is a drama written by:
Answer: Bernard Shaw
  • One word for a group of islands.
Answer:Archipelago
  •  The game chess had its origin in:
Answer: India
  • How many bones are there in the human body?
Answer: 206
  •  The first Cricketer who complete 300 one day internationals.
Answer: Wasim Akram
  • Who published ‘Horthus Malabaricus’?
Answer: The Dutch

  •  ‘Kovilan’ is the pen name of:
Answer: V.V. Ayyappan
  • Who was the first Education Minister of Kerala State?
Answer: Joseph Mundasseri
  • The Idukki dam is across the river:
Answer: Periyar
  • The first month of the Saka era is:
Answer: Chaithra
  •  The production of which commodity was the subject of Brown Revolution?
Answer: Leather
  •  The efforts to increase the production of ......... was given the name of Blue Revolution?
Answer: Fish
  •  Black Revolution associated with the production of .........?
Answer: Petroleum
  •  Operation Flood associated with the increase in the production of .........?
Answer: Milk
  •  Who is known as the ‘Father of White Revolution’?
Answer: Dr. Varghese Kurien
  • Which country is the leading producer of vegetables?
Answer: India
  •  Which is the major type of soil in India?
Answer: Alluvial Soil
  •  Black Soil is best suited for the cultivation of .........?
Answer: Cotton
  • Which country is the leading producer of rice and wheat?
Answer: China
  •  Which country is the leading producer of wheat?
Answer: India
  •  ......... Is the leading of producer of tea in the world?
Answer: China
  • Which is the major soil type found in Kerala?
Answer: Laterite Soil
  • Which is the leading Rice producer state in India?
Answer: West Bengal
  • Who authored the Bok ‘The One Straw Revolution’?
Answer: Masanobu Fukuoka
  • Who is known as ‘The Father of Organic Farming’?
Answer: Albert Howard